گیربکس آویز

معرفی گیربکس آویز

گیربکس آویز سری F که به گیربکس شافت موازی نیز معروف است، در کاربردهایی که شرایط کاری مشکل است و فضای نصب محدود است بکار می‌رود، این دسته از گیربکس آویز در انواع مختلفی به بازار عرضه می‌شود.

گیربکس آویز

اين نوع گيربكس ها به دليل شكل ظاهري و نحوه ي نصب كه قابليت نصب بالغ بر هشت حالت متفاوت در بسياري از دستگاه هاي صنعتي از قبيل ميكسرها ،سيستم هاي انتقال مواد به صورت خطي بدون شوك بالا، جرثقيل و وينچ هاي سقفي، آسياب هاي بال ميل ‍، کانوایر، نوار نقاله، نورد، سيستم هاي كاركرد به صورت همزمان (جفت)، هواده هاي سطحي در تصفيه خانه هاي فاضلاب ، صنايع شيميايي، صنايع فولاد و سيمان داراي كاربردهاي فراواني مي باشند.

ویژگی‌ها و مزایای گیربکس آویز

گیربکس آویز یا شافت موازی به دلیل ساختار خاص خود از مزایای زیادی مانند راندمان بالا، قابلیت نصب در جهات مختلف، عمر بالا و … برخوردار است. چرخ‌دنده‌ های گیربکس آویز مشابه چرخ دنده های گیربکس هلیکال می‌باشد به همین جهت در صنایع مختلفی چون فولاد، پلاستیک، بتن، بسته‌بندی، نساجی و … کاربرد فراوان دارد.
گیربکس شافت موازی همانند گیربکس هلیکال از تعدادی دنده مورب شکل تشکیل‌شده است اما به دلیل موازی بودن محورهای انتقال قدرت امکان انتقال گشتاور بالارو فراهم می‌سازد، همچنین ساختار مورب شکل چرخ‌دنده‌ها سبب می‌شود تا تعداد دنده‌های درگیر در یکدیگر نسبت به چرخ‌دنده ساده افزایش یابد همین امر موجب افزایش راندمان گیربکس آویز( گیربکس شافت موازی ) می‌شود.

نگهداری گیربکس آویز

گیربکس آویز نیز همانند، سایر انواع گیربکس صنعتی به سرویس و نگهداری مستمر نیاز دارد، با این تفاوت که دلیل بالا بودن ظرفیت حرارتی و حجم روغن داخل گیربکس آویز، عمر گیربکس و توان حرارتی گیربکس افزایش‌یافته و سبب می‌شود تا گیربکس کمتر دچار استهلاک و آسیب شود.

ساختار گیربکس آویز

در ساختار گیربکس آویز همانند گیربکس حلزونی یک محور به‌عنوان محرک و محور دیگر به‌عنوان محور انتقال نیرو عمل می‌کند، با این تفاوت که در گیربکس حلزونی گیربکس دو محور با 90 درجه اختلاف جهت دارد، درحالی‌که در گیربکس آویز تعداد محورها از 2 محور تا 8 محور متغیر است و هردو محور ورودی و خروجی در یک‌جهت هستند با اختلاف فاصله عمودی.
در گیربکس آویز اگر تعداد محورهای و مراحل کاهش دور زوج باشد جهت دوران ورودی و خروجی معکوس یکدیگر خواهد بود ولی اگر تعداد محورها و مراحل فرد باشد جهت دوران ورودی و خروجی یکسان خواهد بود.

نحوه نصب گیربکس آویز

این نوع گیربکس به لحاظ شکل ظاهری خاص خود قابلیت نصب در 6 جهت مختلف را دارد که در شکل زیر نشان داده‌شده است. گیربکس آویز را می‌توان با استفاده از روش‌های مختلفی مانند فلانچ ورودی، پایه و رابط به الکتروموتور متصل نمود. شافت خروجی این تیپ گیربکس نیز (گیربکس شافت موازی) در دو نوع هالو شافت و سالید شافت در دسترس است، که در هر دوطرف گیربکس قابلیت اتصال مصرف کننده وجود دارد در برخی از کاربردهای نیاز است تا گیربکس ترمز دار باشد که کارخانه‌های مختلف روی خود گیربکس به‌صورت سفارشی تولید می‌کنند.

نحوه اتصال به موتور گیربکس آویز

اغلب تولیدکننده‌های گیربکس آویز و گیربکس هلیکال ، مجموعه گیربکس صنعتی و الکتروموتور را به‌صورت کوپل شده تولید می­کنند؛ که نوع الکتروموتور متصل به گیربکس متناسب با گشتاور و دور خروجی موردنیاز قابل‌تغییر است. گیربکس آویز با دو مرحله (استیج) کاهش دور توانایی ایجاد گشتاورهای تقریباً بالایی رادارد ولی در گیربکس آویز با سه مرحله کاهش دور میزان توانایی کاهش دور گیربکس افزایش می‌یابد.